På ZBC Vordingborg spirer et inspirerende samarbejde, hvor restprodukterne fra skolens procesoperatørers ølbrygning finder ny værdi hos bagerne. Det er ikke bare en historie om at undgå spild, men også et eksempel på, hvordan to fagområder kan mødes i en fælles mission for bæredygtighed.

I det lyse bageri dufter der lifligt af friskbagt brød. Jakob Fremming, faglærer og bager, tager imod masken – det kornrige restprodukt fra ølbrygningen – og forvandler det med kyndig hånd til gyldenbrune brød. Det er et kreativt håndværk, der forener teori og praksis på fineste vis.

Martin Samsing, underviser på procesoperatøruddannelsen, fortæller med begejstring om projektets tilblivelse. Idéen blev født ud af et ønske om at integrere grøn tænkning i undervisningen. At se de studerende engagere sig i bæredygtige løsninger er noget, der giver håb for fremtiden.

Dette er blot begyndelsen. ZBC’s ambitioner stopper ikke ved brødet. Der arbejdes sideløbende på at reducere elforbruget i brygningsprocessen ved hjælp af solenergi. Her er det ikke kun eleverne, der lærer, men også lærerne, der tager del i en rejse mod en grønnere hverdag.

En gruppe mennesker deltager i en workshop, hvor de lærer at omdanne overskydende øl til brød
En gruppe mennesker deltager i en workshop, hvor de lærer at omdanne overskydende øl til brød (Grafik, Jakob Fremming)