Cirka 250 unge fra 8. klasse i Vordingborg Kommunes folkeskoler var fredag d. 29.4 draget til DM i skills i Høng for at få en smagsprøve på erhvervsuddannelserne, og inspiration til deres eget valg af uddannelse.

I kæmpestore telte mødte eleverne til DM i skills de næsten 100 forskellige erhvervsuddannelser, man kan tage i Danmark. I standene kunne eleverne se Danmarks dygtigste lærlinge konkurrere om at blive den bedste i alt fra blomsterdekorationer til arbejdet som anlægsstruktør, alubygger, værktøjsmager og gourmetslagter.

For skoleeleverne fra 8. klasse er formålet med at besøge DM i Skills at give eleverne et blik for de mange forskellige muligheder for en erhvervsuddannelse. På DM i Skills fik eleverne i de mange ”føl og rør” standere lejlighed til at prøve kræfter med alt fra opgaverne som anlægsgartner til fingerfærdighederne som gourmetslagter, ligesom der var mulighed for at afprøve deres evner som blomsterbinder eller manøvrere en lastbil i en simulator.

Netop det at vise eleverne de mange muligheder for en erhvervsfaglig retning er afgørende, hvis man spørger leder af Ungecenteret, Kira Ziethen:

”Når man som ung skal vælge uddannelse, kan det være uoverskueligt at få overblik over mulighederne. Vi har en opgave som skolevæsen og vejledere med at skabe nysgerrighed og udvide deres horisont, så de har kendskab til mange fag og uddannelser og dermed får mulighed for at træffe et kvalificeret valg. Sådan noget som DM i Skills kan noget, fordi eleverne kommer ud og møder nogle unge, der har valgt den erhvervsfaglige vej, og som er rigtigt dygtige og trives med det, de laver. Det giver nye indtryk og kan vise noget om hvor mange muligheder der er med en erhvervsuddannelse i bagagen. Vi voksne kan sige mange ting, men det betyder bare noget andet at se nogle rollemodeller og lærer noget om uddannelserne den vej igennem”.

Hele fire vindere med tilknytning til Vordingborg Kommune

Blandt vinderne i DM i Skills er der hele fire unge med tilknytning til Vordingborg Kommune. De fire unge kan dermed bryste sig af DM i Skills titlerne som:

Bedste social- og sundhedsassistent: Josefine Jane Forslund fra Præstø, under uddannelse på ZBC med elevplads i Vordingborg Kommunes plejesektor.

Bedste bygningsmaler: 20-årige Jasmin Vejnø Halling fra Vordingborg uddannet fra EUC Sjælland, og udlært hos Poul Pedersen & søn malerfirma i Haslev.

Bedste bygningssnedker: 20 -årige Tobias Preilev Hansen fra Næstved, under uddannelse på Roskilde Tekniske Skole er i lære i lære hos Mester Madsen i Bårse.

Bedste tømrer: 20-årige Nicklas Veber Stryhn fra Bjæverskov er under uddannelse fra CELF og i lære hos Mester Madsen i Bårse

Vordingborg Kommune er en af de kommuner, hvor mere end hver fjerde elev ønsker at tage en erhvervsuddannelse. Helt konkret har 25,9 % af de unge i foråret 2022 ansøgt om at begynde på en erhvervsuddannelse efter sommerferien, og det glæder Borgmester Mikael Smed:

”Vi skal inspirere alle unge til at tage en uddannelse, og i en kommune som vores, er der særligt brug for unge med en erhvervsuddannelse. Mange af vores virksomheder har brug for specialiseret faglært arbejdskraft for eksempel ift. at bidrage til udvikling af den grønne omstilling.Og når hele fire af vinderne i DM i Skilles har tilknytning til Vordingborg Kommune, synes jeg det peger på, at vi har et stærkt ståsted”.

Fakta

DM i skills er en konkurrence, hvor omkring 300 unge fra erhvervsuddannelserne er med som deltagere.

Til DM i skills kæmper de unge inden for de forskellige erhvervsuddannelses-fag om at blive landets bedste.

Som optakt til DM i Skills 2022 var alle 8. klasseelever i efteråret 2022 med til Skills-stafet på erhvervsuddannelserne, hvor de fik afprøvet aktiviteter fra forskellige erhvervsuddannelser.

Kilde

Foto: ABW