Danmarks Borgcenter omdannes til Vordingborgs største klasselokale

Matematik og dansk kommer på skoleskemaet på Danmarks Borgcenter. Museet har nemlig indgået et nyt og spændende samarbejde med Læreruddannelsen Absolon om at forvandle Valdemarenes gamle borg til Vordingborgs største udendørs klasselokale.

Blåt blod til alle. Sådan lyder sloganet for Danmarks Borgcenter. Og nu bliver det også sandt for matematik- og danskstuderende. I et nyt samarbejde mellem Danmarks Borgcenter og Læreruddannelsen Absalon har de to parter nemlig slået pjalterne sammen om at tilbyde en ekstra dimension til den historiske læring på borgen gennem en række gratis undervisningsmaterialer til dansk og matematik.

Leder af skole- og formidlingstjenesten på Museum Sydøstdanmark, Steen Djurhuus, forklarer:

“Jeg har længe haft en drøm om, at Borgen skal være andet en Valdemar og Margrete. Hvad med dansk, matematik eller idræt for den sags skyld? Vi har lige her i Vordingborg et ude-klasserum, som bare beder om at blive brugt – og nu sker det så!”

Historiske eventyr og middelalderlig geometri

I undervisningsmaterialerne til dansk skal eleverne slippe sanser og fantasi løs og få historierne til at spire og gro. Med ruinerne og Gåsetårnet som omdrejningspunkt skal eleverne nemlig gå på en sanselig opdagelsesrejsende, som de senere skal omsætte til billeder, historier eller eventyr.

I undervisningsforløbene for matematik skal der derimod regnes geometri og beregnes størrelser. Steen Djurhuus forklarer:

“De matematikstuderende så straks, at den gamle borg var fuld af geometri og udfordringer i opmåling og beregning. I materialerne skal eleverne derfor beregne, hvor højt Gåsetårnet mon er, hvor lang tid det tager, at løbe med en meddelelse til kongen, eller hvor langt man egentligt kan se ud over havet fra udsigtsposterne”.

I alle forløb lægges der op til gruppearbejde, kreativitet og fysisk leg, men også computerspillet Minecraft bliver inddraget.

Gratis materialer på museets hjemmeside

Materialerne er udarbejdet af de lærerstuderende fra Læreruddannelsen Absalon under kyndig vejledning af lektorerne Lise Overgaard Nielsen og Lars Busch Johnsen. De forklarer:

“I både dansk- og matematikfaget er læremidler et væsentligt indholdsområde. Vi vil gerne prioritere situerede læreprocesser, hvor de studerende bliver motiverede af at fremstille læremidler til en virkelig modtagergruppe. På læreruddannelsen er der fokus på at indtænke nærområdet, så de studerende oplever, at undervisning kan foregå andre steder end i klasselokalet.”

Forløbene kan bookes fra efter sommerferien, og de er ganske gratis. Lærerne gennemfører selv undervisningen, men kan finde inspiration og materialer på Danmarks Borgcenters hjemmeside www.danmarksborgcenter.dk.

Dog kræves der en booking eller tilmelding på forhånd, da eleverne i nogle af forløbene skal have adgang til Gåsetårnet eller låne materialer til brug for forløbene.

Se undervisningsforløb

Download billeder her

Billede: Det smukke ruinterræn danner scenen om de nye dansk- og matematikforløb på Danmarks Borgcenter.