Der vil blive opsat 58 offentlige ladestandere

Clever og OK har netop vundet kommunens udbud om opsætning af 58 offentlige ladestandere inden udgangen af 2024. Ladestanderne placeres ved offentlige bygninger og havne spredt over hele kommunen.

”Det er enormt vigtigt at vi giver gode betingelser for elbilsejerne”, siger Anders J. Andersen, formand for kommunens Klima- og Teknikudvalg og fortsætter:

”Vi har høje ambitioner for vores klimaindsats, og vi vil gerne gøre det nemmere for borgerne at vælge energirigtige løsninger. Så jeg er meget glad for, at vi nu kan sætte gang i første etape af opsætningen af ladestandere”.

En anden god nyhed for kommunen er, at Clever og OK, som skal opsætte og drive ladestanderne, forventer en indtægt til kommunen over 10 år på ca. tre millioner kroner fra kundernes betaling for strømmen. Første etape kan derfor allerede nu, og uafhængigt af kommunens budget, igangsættes.

Mathias Langkilde Sukstorf fra Clever ser frem til at komme i gang; ”Vi ved, at mange elbilister har efterspurgt flere lademuligheder i kommunen, og derfor er vi rigtig glade for, at vi sammen med Vordingborg Kommune kan opgradere ladeinfrastrukturen med en masse ladepunkter og gøre hverdagen nemmere for de borgere, som har en elbil og for dem, der overvejer at få en.”

Også OK er klar til at trække i arbejdstøjet: ”Vi har allerede ladestandere sat op i Vordingborg Kommune, blandt andet ved Superbrugsen i Stege. Og vi kan se, at brugen af ladestanderne vokser i takt med, at flere og flere elbilister kommer til. Derfor er vi både glade og stolte over at opsætte endnu flere offentlige ladestandere på forskellige lokationer i Vordingborg til gavn for både nuværende og kommende elbilister,” siger Kenneth Risborg Korsgaard, der er markedsdirektør hos OK.

De nye ladepladser vil, hvor det kan lade sig gøre, blive etableret på p-pladser, som også er store nok til at handicapbiler kan lade el. ”Det er vigtigt for os, at gøre mulighederne for at lade elbiler op tilgængelige for alle”, siger Anders J. Andersen, ”Så hvor det er muligt med pladsen, bliver p-båsen gjort større og indrettet, så det også er muligt at bruge den, hvis man for eksempel sidder i kørestol”.

De tre parter har skrevet kontrakterne under og går nu i gang med det egentlige samarbejde, hvor der skal aftales en konkret plan for opsætningen. Forventningen er, at de første ladestandere står klar i efteråret.

I kommunens strategi for ladeinfrastruktur er der vurderet et samlet behov frem mod 2030 på 131 normale ladestandere, 8 hurtigladere og 5 lynladere på offentlige arealer i Vordingborg Kommune. Vurderingen er lavet med fokus på forventninger til, hvor mange af kommunens borgere der vil anskaffe sig elbiler over de næste år, og som ikke har mulighed for at få en privat ladestander på egen adresse. Den nationale fremskrivning for antal forventede elbiler i Danmark forudser, at 33 procent af bilparken vil være elbiler i 2030.

Udover behovet for ladestandere til kommunens borgere, er der også et behov for at kunne servicere besøgene og turister. Her vil det være hurtigladere og lynladere, der er efterspurgte. I strategien for ladeinfrastruktur lægges der derfor også op til udbygning af disse.

Strategiplanens første etape, som nu sættes i gang, omfatter offentlige placeringer af ladestandere og er i henhold til Ladestanderbekendtgørelsens lovkrav om en udbygning pr. 1. januar 2025. Herudover har kommunen valgt at få opsat ladestandere på udvalgte havne.

Kilde

Foto. ABW